Hirdetés
Almanach a honlapon!
archí­v
Írta: Kelemen Miklós   
2008. január 08. kedd, 19:36

2002. május 21-én jelent meg a Jurátus különszámaként a Varró Krisztián és Kelemen Miklós által szerkesztett Futball-Almanach, Körtánc a serleg árnyékában címmel. Az archívum feldolgozta 1994-től valamennyi jogász bajnokság és kupa történetét, 1997-98-as idénytől pedig (csaknem) valamennyi mérkőzés góllövőit rögzítette. Induló sorozatunk az Archívum rovatban az Almanach már megjelent anyagát teszi ismét közre, továbbá a 2002-2003-as bajnokságtól kezdődően folytatja a legfontosabb információk felelevenítését.

Az Almanach sorozat első számainak böngészéséhez adjon kedvcsinálót a 2002-es kiadvány előszava, íme:

Már nyolcadik éve annak, hogy Lénárd Balázs megszervezte a jogi kari labdarúgó bajnokságot, amely az idők során az egyik legnépszerűbb egyetemi rendezvény lett. Az első években még salakos pályákon játszott derbik azóta villanyvilágításos pályákra költöztek, az eleinte 7-8 fős mezőny száma ma már a harminchoz közelít. Bajnokságunk már nemcsak a joghallgatóknak nyújt tartalmas időtöltést az imádott sport jegyében, hanem más egyetemek nagymenői is egyre többen érkeznek megméretni magukat és beleszagolni pontvadászatunk semmihez sem hasonlítható légkörébe. Külön öröm, hogy ettől az évtől már egy hölgycsapat is részt vesz a bajnokságban, végleg leszámolva a futball és a hímsovinizmus közti kapcsolat babonájával.

Nyolc év alatt a bajnokság – a pontvadászat izgalmain és a labdarúgás szépségein túl – kialakított maga körül egy olyan közeget, amely ma már mágnesként vonzza péntek délutánonként egyetemünk mintegy 300 hallgatóját a dél-budai sporttelepre. Abban az időben amikor a legtöbb kollégista már hazamegy, amikor véletlenül sincs egyetemi rendezvény, megpezsdül az élet. A focimeccseken túl ma már elválaszthatatlanul hozzátartoznak a fordulókhoz a csütörtöki esélylatolgatások, a meccsek előtti-utáni büfézések, a szerdai Jurátusban megjelenő tudósítások, a következő hétre maradó esetleges óvások és egyéb ügyek is. A futball tehát egyetemünkön is bizonyságot tett utolérhetetlen közösségformáló erejéről, mozgósító képességéről.

Felsorolni is nehéz lenne azt a rengeteg diáktársunkat, akik szerepet vállaltak abban, hogy a bajnokság legfontosabb eseményei meg legyenek örökítve. (Erre azért kísérletet tettünk az impresszumban. A szerk.) Az első években Lékó Zoltán és Lénárd Balázs adott hírt rendszeresen a Jurátusban a bajnokság történéseiről. Őket követte Varró Krisztián – az almanach társszerzője – sportnapilap-szintű tudósításaival. Ő vezette be az aranylabda szavazást és a játékosok osztályozását. Mindeközben Lénárd Balázs újjászervezte a válogatottat, egy teljes kollekció felszámozott Adidas szerelést szerzett neki. Őket Kelemen Miklós – az almanach másik szerkesztője – követte mindkét poszton. A B-liga eseményeit a soron következő Sportügyi Elnökhelyettes Hunyady Dénes rögzítette. Különösen a válogatott ügyét karolta fel, amellett, hogy a bajnokság zavartalan lebonyolításáról is gondoskodott, hivatásos bírók beszervezésével. A tudósítók új csapatában külön írója van a B-ligának Kriesch Attila személyében, míg az A-liga mérkőzéseit Bendik Gábor összesíti Kerekes György és Lekli Miklós segítségével. Munkájukat Szenográczky Zita Sportügyi Elnökhelyettes segíti, akinek anyagi támogatása nélkülözhetetlen volt az almanach megvalósulásához. Köszönet érte!

A Jurátus sportrovata először 1994 őszén tudósított a BEAC-ról, ekkor azonban még csak – majdnem teljes – eredménylistát olvashattunk. Az 1995-96-os évtől kezdődően rendszeres oldalt kapott a focibajnokság. Ekkor a mérkőzések góllövőin és a tabellán kívül már volt góllövőlista is, igaz, a gyakori visszalépések miatt folyamatosan módosításra szorult. 1996 őszén szerepeltek először összeállítással a csapatok, ekkor ment a „sztársarok” rovat is. A következő tavaszon sajnálatos módon egyáltalán nem szerepelt a bajnokság a Jurátus lapjain, nem véletlen, hogy ez volt az utolsó bajnokság, amit valójában be sem fejeztünk, hiszen volt olyan csapat, amely a mérkőzéseinek csupán 75 százalékát játszotta le.

Egy almanach sohasem lehet teljes, még kevésbé befejezett. A 2001-2002-es év őszi idényének végén lezártuk az összeállítást. Remélem sikerült minél több eseményt, gólt megörökíteni, senki sem maradt ki az összeállításból. Kívánunk minden olvasónak jó böngészést, kellemes emlékezést!

 

 
bf.jpg
2csapatkep (18).jpg
Oldalainkat 65 vendég böngészi