Hirdetés
A szólás szabadsága: Ujlaki Tamás jegyzete
- egyéb -
Írta: Futó Gábor   
2008. január 31. csütörtök, 17:26

A Csontbrigádról készített, a csapatkapitány, a többi CsB játékos valamint a még élő szemtanúk mélyreható interjúja alapján készült többrészes cikksorozat harmadik, "befejező részének" közlése előtt Ujlaki Tamás tolla is sercegni kezdett. Álljanak itt Tamás sorai..

Nosztalgiával vegyes kellemes és helyenként kellemetlen (Pl: Macsó elleni félpályás gólom,aminek ténybeli valóságalapját ezúton is megerősítem) benyomásokkal olvastam a Csontbrigád hiteles története című írásokat, amelyek - helyenként talán érdemeimet is meghaladó módon - kiemelik meghatározó szerepemet. A jogi vénámban bennerejlő objektivitás arra sarkall, hogy néhány sort én is írjak egy olyan emberről, aki nálam sokkal inkább meghatározó szereplője a kari fociéletnek: ő pedig Kelemen Miklós.

Azt, hogy teljesen harmonikus lett volna a hosszú éveken át a kapcsolatunk, nem mondanám. Gyakran ragaszkodott saját elképzeléseihez és néha előfordult, hogy bizonyos objektíven igazolható tényeken nagyvonalúan túllépett az általa hordozott magasabbrendű értékek érvényesítése érdekében. Ezt pedig -konkrét állapotomtól függően- különböző formákban gyakran szóvátettem neki. Ugyanígy biztosan néhány általam tett aktus sem tetszett neki, dehát tíz éven át még a legjobb emberi kapcsolatokban is akadhatnak hibák. Így nekem is néhány ponton negatív véleményem van róla, de nem egy ember szubjektív benyomása a döntő egy másik ember értékelésében.  Ami viszont szerintem minden köztünk lévő vélt, tényleges vagy éppen gerjesztett feszültség ellenére – vitathatatlan: az egyetemi focibajnokság legmeghatározóbb egyénisége ő. Szerénységéből adódóan a mostani játékosok talán nem is tudják: az, hogy most még van bajnokság és ilyen jól működik, elsősorban az ő érdeme. Hosszú éveken át segített be, ha az aktuális sportügyi elnökhelyettes nem ért rá, őt lehetett mindig hívni a halasztások miatt és mindig próbálta számtalan csapat számtalan rigolyáját úgy összehangolni, hogy senkit ne érjen sérelem. A fiatalabbak nem emlékezhetnek arra, amire én még igen: jó néhány éven át időjárástól függetlenül  délután kettőtől a bajnokság esti zárásáig minden meccset megnézett és részletes tudósításokat írt, amik nagyban segítették a bajnokság kialakuló népszerűségét. A tudósítások objektív hangvétele lenyűgöző volt, a Bennfika játékosa volt Miki, de aki csak a cikkeket olvasta, erre nem jött volna rá, mert ugyanúgy kezelte a csapatát, mint a többit. A szellemessége pedig helyenként néhány, TV-ben felkarolt humoristáét is meghaladta. Saját kedvencemet idézném is, hogy lássák  a mostaniak is: amikor 1999-ben a Szpartak Vodka nevű, fullosan megerősített csapat a nyitófordulóban 4-1-re kikapott az esélytelenebbnek vélt Anal Terrortól, a cikk címe ez volt: „felszívta a vodkát a k(anál)is”. Mivel tudom, hogy Kelemen Miki ma gyakorló oktató, leginkább arra gondolok: sajnálom, hogy korunkból adódóan nekem nem tartott előadást, mert ezzel a szellemességgel az egyetemes jogtörténet előadás kellemes időtöltés is lehet egy hallgató számára.

Sokoldalú egyénisége újabb megnyilvánulása, hogy mind csapata összeszedésében, mind a meccsek alatt pályán kivülről adott biztatásával , iránymutatásával és meccsközbeni meglátásaival olyan segítséget és támaszt tudott adni, ami minden más csapattal szemben óriási előnyt jelentett. Azok a címek, amelyeknek különböző formában részese, önmagukért beszélnek: egy lelkes, talán a  bajnokság klasszisainál szerényebb tudású, de számtalan egyéb vonásával mégis mindenki felé emelkedő ember sportszeretetéből eredő sikereket. Ha össze akarnám írni azokat a bajnoki, kupa, egyetemközi és válogatott sikereket,amelyeknek részese volt,akkor lehet, hogy egy hétig dolgozhatnék. Mivel erre nincs időm, ezért zárszókét csak egy megállapítást tennék: Tisztelt elsős és felsőbbéves egyetemisták: mind sportban, mind tanulásban, mind a végzés utáni szakmai előmenetelben  van számotokra követendő példa, csak fel kell keresni az Egyetemes Jogtörténeti Tanszéket!

Ujlaki Tamás

 
pussycat.jpg
2csapatkep (5).JPG
Oldalainkat 107 vendég böngészi