Hirdetés
A miheztartás végett rovat - avagy a bí­rónak nincs videója.
- egyéb -
Írta: FutBal86   
2008. április 30. szerda, 13:07
Bizony nemegyszer megesik, hogy bosszankodunk a bírók hibái láttán, egy befújt hétméteres, vagy egy indokolatlan sárga igencsak képes arra, hogy egyébként is egekben lévő adrenalinszintünket a kórosan magas tartományba kormányozza. A bírói bakik néha azonban mosolyt is csalhatnak az arcunkra. Íme néhány gyöngyszem a jegyzőkönyvi elírásokból, félrefordításokból: Jó szórakozást!

Nos abban gondolom megegyezhetünk, hogy nem várható el a sporttársaktól, hogy a meccs hevében egy-egy kiélezett szituációban arról faggassák a játékba belemerülő játékosokat, hogy pontos i-vel vagy y-nal írják a nevüket, mint ahogy a gyakran előforduló neveknél, mint Szabó, vagy Horváth sem kell az ünneplő játékosok táborába vetni magukat egy keresztnevet kicsikarandó. Az alábbiakban az ilyen esetekkel nem kívánunk foglalkozni, sokkal inkább a kevéssé érthető félrehallások kerülnek terítékre

Hírességek csarnoka:

Néha megeshet a sporival, hogy egy-egy BEAC-on szaladgáló játékos kvalitásai kapcsán régi szép emlékek jutnak eszébe. S ahogy az ilyenkor lenni szokott rögtön jönnek a Maradona - és Pelé-utódok, más esetekben már ennél jóval kevésbé hízelgő a hasonlítgatás. Bánni alighanem egyikünk sem bánná, ha egyszer a legnagyobb magyarhoz Puskás Ferenchez hasonlítanának minket. Így lehetett ezzel Árendás Tamás is, aki tavaly az ismeretlenségből berobbanva az újonc NSZK első meccsén két gólt vállalva kerülhetett be a jegyzőkönyvbe Puskás Öcsi nevével. Vannak azonban kevésbé szerencsések: A Trippertitum (avagy a sporttárs szerint Tipertitu - de erről majd később) elleni győzelemből három góllal vette ki a részét Dunai Tamás, aki az adott játéknapon hét góllal terhelte meg az ellenfelek hálóját. Alighanem a tökéleteshez járt közel aznapi teljesítménye, talán meg is érdemelte volna, hogy ezen a szép napon saját nevével kerüljön be a históriáskönyvekbe, az azonban alighanem mindennek a teteje, hogy a Frankfurtból az edzés zavarásának okán kiebrudalt Dombi Tibor nevével hozzák összefüggésbe Duni nevét. Azt pedig már mindenkinek hagyjuk, hogy maga döntse el a Belenenszesz játékosa Pintér helyében örült-e volna, ha látja hogy az Oktatási és Kulturális Miniszterrel, Hiller-rel tévesztik össze.

Árendás - Puskás
Dunai - Dombi
Pintér - Hiller


Asszociációs játék:

Az is megeshet nem egyszer, hogy látva egy-egy játékost, valami egyből bekattan a sporttársnak: Így lehetett a Belenenszesz - ELTE Honvéd meccsen is a bíró, midőn látva, hogy a portugálok játékosa Modok Balázs gólt szerezve örömmámorban törnek ki a Belenenszesz játékosai. Gondolt is egyet a spori, látva a gólörömet, fel is jegyezte a a lapra, gólszerző: Boldog. Feltehetőleg jóval kevéssé tudott a meccsre koncentrálni a játékvezető, amidőn is alighanem dolgavégezetlenül volt kénytelen levezetni a FenerBasa egyik meccsét. Szükségében alighanem gondolatai is jócskán elkalandozhattak, amidőn is a Basa házi gólkirálya Tokár Ádám neve felírásakor, ábrándjai netovábbját egy szép kis Bokor testesítette meg, ahol is végre könnyíthet magán. Be is került a jegyzőkönyvbe. Jóval pozitívabb konnotációjú Ecsedy Miklós helyzete. A Fekete Sereg csékája, alighanem hanyag eleganciájával, merész stílusával magával ragdhatta a sporit, aki csettintve egyet le is firkantotta, ez a srác bizony Egyedi.

Modok - Boldog
Tokár - Bokor
Ecsedy - Egyedi


Visszaesőink:

Ha nem ismernénk jobban Palojtay Mátét, Gubík Lászlót, és Berzétei Áront joggal ajánlhatnánk nekik egy jó kis logopédust. Gubík Laci esetében a rövid i-t bocsánatos bűnnek tartjuk, a Bubik (Korda-fanok), Hubik (Alkoholkedvelők) és Rubik (kockamániások) variációkra is találunk megoldást, ugyanakkor a Kubik-felvetésre még várjuk a megfejtéseket. Ugyanígy meggyűlt a baja a sporiknak a FenerBasa mindenható ura, Török Ádám által csak "Kicsi Messi"-nek titulált Berzétei Áronnal. Pályafutását Berlitzei-ként kezdte tett egy kitérőt a Berendinél, jelenleg Berinkey néven fut. Csak nehogy kiderüljön hogy hamis papírokkal játszik és végül aztán a Chievoból ismeretes Eriberto sorsára jusson. Nem kímélte a bíró a BennFika Aranylabdára is jelölt védőjét, Palojay Mátét sem, de amíg előző duónk esetében még beszélhetünk néminemű elhallásról addig a Mátéra leadott Balogh és Maróti szavazatok előtt egyelőre értetlenül állunk.

Variációk Gubík Lászlóra: Bubik-Kubik-Rubik-Hubik
Variációk Berzétei Áronra: Berlitzei-Berendi-Berinkey
Variációk Palojtay Mátéra: Balogh-Maróti


Csapatnevek:

Noha a sorsolás és a tabella minden héten ott hever a bejáratnál, majd kiszúrja a sporttársak szemét, néha bizony ide is csúszik egy két hiba. Aligha érdemel külön említést hogy a Dutch-ia szójáték bizony néha fejtörést okoz a bíráknak, Dácsia, Dácia és Ducia is elő-előfordul a jegyzőkönyvekben, mint ahogy az is gyakran előfordul, hogy beazonosíttatnak a viccesnek szánt nevek, így a Hansa, a Benfica, Celta Vigo, és a Fenerbahce sem okoz már komolyabb megrökönyödést a sokattűrt szemeknek. Megrökönyödést szintén nem váltott ki a tudósítóból, sokkal inkább a Nagy Növényhatározóhoz tartozó hivatkozás és a latin megnevezés hiánya okozta űr felett nem tudott túllépni kollegánk, midőn is a méltán népszerű hölgykoszorú a Virágok (Mezey) formátummal találta magát egyhelyütt. A Tripper a Necseszdel elleni vereség alkalmával sokat foglalkozott a bíróval, aki kiállítással is sújtotta a sárgákat (Hegedű jutott a kiállítás sorsára), s ha kissé szigorú a hevesen reklamáló tripperesek közül többen is megfogyatkozhattak volna. A bíró azonban pedagógiailag hasznosabbnak tartotta, ha a játékosállomány megnyirbálása helyett a névből farag egy kicsit: így a 4-1-es vereséget szenvedő sárgák el is neveztettek Tipertitu-nak Aztán a tudósítót is elérte a végzet egy Apolitikusok - Rosszmájúak kapcsán, történt ugyanis, hogy Nagy Ádám két góljával 2-2re végeztek a csapatok. Az még rendben, hogy Nagy Ádám csapat góljait Zsoldos és Gurubi szerezték, azonban hogy az (és itt most mindenki kapaszkodjon) Akroapokaliptikusok gárdájában az ellenfél csapata Nagy Ádám kétszer betaláljon, már nehezen követtük
 
Akroapokaliptikusok - Nagy Ádám 2-2
Gsz: Nagy Ádám (2) ill. Zsoldos, Gurubi 
 
Kvízjáték

Jóval bosszantóbb tud lenni, ha az egyébként kikövetkeztethető botlások helyett a végeredmény és a gólszerzők száma, neve nem fedi egymást. Ez történt a Kevert - FenerBasa mérkőzésen is midőn a 3-6-os eredmény mellé az alábbi gólszerzők kerültek: Kevert: Szabó Tomi (2), Szentimai, Kovács ill Máté (3), Mese, Tokár (mint később kiderült a meccs 4-6-tal végződött), hasonló volt a helyzet midőn a szép emlékű Ismerős Arcok - Celte Vigo mérkőzésen a spori az Arcok rublikájába a nem jelent meg-et biggyesztette oda, míg a a végeredményt 5-0-ás Ismerős-sikerben állapította meg. Bár dícséretes a sporttárs igyekezete és jóindulata, a győzelmet természetesen a vétlen Celte kapta. Hasonlóként jártunk a Belenenszesz-Bibó meccc kapcsán, midőn is a 0-0-ás mérkőzésen a Bibó véghezvitte azt a bravúrt, hogy volt gólszerzője is!

Halmozottan hátrányos csapatok:

Akadnak bizony olyanok csapatok, akikkel több gond van mint az átlaggal: Talán a képzeletbeli dobogó tetejére kívánkozik a Dutch-ia (és névváltozatai), akik közül bizony Szentimai, Hegedű és Khete is megfordul néha a Szentirmay-Hegedős-Ghete helyett. A 'balhés' csapatok közé tartozik e téren a BennFika (Benfica) is, amelyben a már említett Palojtay Máté mellett akad gond a többi csapattaggal is. Egy ízben a BF három gólján Balogh, Borsodi és Oslár osztozott, avagy mint azt kiderítettük Palojtay, Bozóki és Orbán. Mi több a BennFika Szentirmay-ja is megoldhatatlan feladat elé állította sporttársunkat, ám amíg Ákos Szent imája a vallásos olvasó számára akár pozitívan is hathat, addig Marci testalkatából kifolyólag akár komoly kritikai felhangként is értelmezhető a SzentMaci elnevezés. Szintén meggyűlik a baja a sporttársaknak Fekete Seregékkel. Egyedi-Ecsedy Miklósról már tettünk említést, a nevét átbrazilosító (becenevesítő) Tormáról eleddig nem esett szó, ő a sporinál egyszerűen a Tomi néven fut. Nem problémát okozott sokkal inkább csintalan mosolyt csalhatott a spori arcára a góllövőlista (társbérletben) éllovasa, Schuszter Ádám, akinek a neve felírásakor a sporttárs rögvest megtalálta a kapcsolatot közte és a korábbi német kiválóság, jelenlegi Madrid-edző között, rögvest átkeresztelve Ádámot Bernd-re.

Problémás csapatok:
Dacia: Hegedű, Khete, Szentimai
Benfica: Balogh/Maróti, Borsodi, Oslár, Szentmaci
Fekete Sereg: Egyedi, Tomi, Bernd Schuszter


Egyéb nyalánkságok:

További kedvenceink közé tartozik még a JogÁsz ásza Muhi András le'Muki'zésa, talán ha a sporttárs játszott volna Muhi ellen megjegyezné egy életre a nevét. Az Apol kitűnősége Balázs Gábor is átneveztetett Bazárrá, mint ahogy a FélReal támadója, Micheller Ádám is keresztnevesítette nevét Michaelre. Az egyébként rendkívül gondos, gyöngybetűkkel író Géza-spori talán mindmáig egyetlen tévedéseként, a Celte védőjét Kispált 'Kőpál'ozta le, addig a túl hétköznapi neve miatt névváltoztatáson átesett Solti-Tóth László (korábban egyszerűen Tóth László) alighanem túllőhetett a célon, lévén a spori lényegében összezavarodott neve hallatán, s firkálmányábó négy grafológus kétheti munkája árán végül sikerült a legvalószínűbb Porszívós verzióban kiegyezni. S hogy néha a pontos, személyes tájékoztatás is kevésnek bizonyulhat arra álljon itt egy személyes példa: A csapatban gólt szerző Máté István és Máté Márton nevének megkülönböztetése végett, külön szóltam a sporttársnak, hogy ezek különálló személyek, így legyen szíves jelezze ezt a papíron is. Így lett hát a gólszerző Futó Máté háromszor...

Muhi: Muki
Balázs: Bazár
Micheller: Michael
Kispál: Kőpál
Solti-Tóth: Porszívós (?)
Máté István+Máté Márton+Futó Balázs: Futó Máté (3)
 
ambi.jpg
csapatkep (44).jpg
Oldalainkat 102 vendég böngészi