Hirdetés
Jogász-bölcsész kupa: A tavasz csapatának diadala
- kupa -
Írta: FutBal86   
2008. május 13. kedd, 21:23

A hagyományos jogász-bölcsész közös kupát, a Godány Balázs szervezte BTK-TTK-ÁJK kupára való tekintettel kellett a vizsgaidőszakhoz ily közel rendezni, érdeklődésben azonban nem volt hiány. A kilenc csapatot felvonultató tornát végül a tavasz főnixe, az őszi 4 pontja mellé tavasszal további 11-et összehozó (és hol van még a vége), a végére csere nélkül maradó (!!!) Dutch-ia nyerte.

Az utolsó pillanatban nevezett a hazai rendezvényén trónfosztott Elhagyott Tanegység, aztán az utolsó utáni pillanatban visszavonta nevezését a bölcsészliga egyik legnagyobb esélyese, így végül 9 csapat nevezett a tavaszi kupára. A szervezők nem tartották volna rentábilisnak a 3 fős csapatokat (a nevezési díj fejében a legtöbb csapatnak csak két mérkőzés jutott volna), így végül egy négyes és egy ötös csoportba sorsolták ki a csapatokat Az ’A’ csoportba a Hamza Rostock, az NSZK, a Necseszdel United mellett a bölcsész B-ligában szereplő Baszd Előre és a szintén ott vitézkedő Anonim Alkoholisták került. A csoportot a két héttel korábban BTK-TTK-ÁJK-s kupát nyerő NSZK kezdte a Baszd Előre csapatával szemben. A mérkőzésen végig a németek domináltak az első félidő közepén meg is szerezték a vezetést a bölcsészekkel szemben. A kapuralövést egész mérkőzésen felmutatni nem tudó Baszd Előre névválasztásának okára is igen hamar választ kaphattunk a csapat játékát nézve. Aztán egy szögletből mégis megszületett az egyenlítő gól, a sarokrúgás ugyanis a meccsen második gólját szerző Árendás térdét trafálta telibe, így az a tehetetlen Csurgay mellett a kapuba vágódott. A második félidőben számolatlan helyzetet hagyott ki az NSZK, ebben Lehoczky járt élen, az eredmény azonban nem változott, a Baszd Előre meglepetést aratva pontot lopott (mint később kiderül az utolsót) az esélyesek közt számon tartott NSZK-tól.  

NSZK – Baszd Előre 1-1

Gsz: Árendás ill. öngól 

A második meccsen az előzetesen a csoport másik esélyesének tartott, a kupákat hagyományosan rosszul kezdő Hamza Rostock vívta a szintén bölcsész Anonim Alkoholisták ellenében. Bár a meccsen a Hamza játszott fölényben a régi átok ezúttal is látszott a Hamzán, akik Varga révén büntetőt is hibáztak. Ahogy az lenni szokott ilyenkor az ellenfél pedig betalált a rostockiak kapujába, így Varga szerencsés góljával (egy felszabadítórúgásba állt bele a Necseszdel helyett ezúttal a Hamzát választó Istvánka) javította ugyan a rontott hétméterest, azonban ez is csak egy pontra volt elég. 

Hamza Rostock – Anonim Alkoholisták 1-1

Gsz: Varga I. ill. Boka 

A Necseszdel a többi jogászcsapattal szemben azonban remekül kezdte a tornát, hiszen a Baszd Előre ellen Dobozi két góljával végig magabiztos játékot nyújtva hozta a kötelezőt s ezzel a három pontjával a csoport élére ugrott. 

Necseszdel United – Baszd Előre 2-0

Gsz: Dobozi (2) 

Az NSZK-nak a Hamza ellen pontot raboló Anonim ellen kellett volna javítania a mérlegén, ám elől újfent csütörtököt mondtak a német támadók, míg egy védelmi megingást kihasználva az Alkoholisták a kiesés szélére sodorták a németeket 

Anonim Alkoholisták – NSZK 1-0

Gsz: Pál 

A Hamza aztán átélhette ugyanazt, amit a bajnokságban már kétszer is, amit legnagyobb királyaink közül is csak alig néhányan, nevezetesen, hogy az AmbiValencia után immáron második olyan csapat (gyermek) is ellene támadt, amelynek születésekor ott bábáskodtak a rostockiak (és amely érzésben a jövő évben még jó néhányszor részük lesz). Azonban ahogy az Ambi ellen sem volt könyörület, úgy ezúttal a Necseszdel ellen is hozta magát a ’papa’ és a békés 1-0-s győzelemmel nagyot lépett a továbbjutás felé. 

Hamza Rostock – Necseszdel United 1-0

Gsz: Várhomoki G. 

A bölcsészek rangadóján aztán a lényegében már kiesett Baszd Előre vívott presztízsmérkőzést az Anonimmal, és bár sokáig vezetésre állt az Előre, a végén az Anonim fordítani tudott, így a csoport élére ugrott. 

Anonim Alkoholisták – Baszd Előre 2-1

Gsz: Boka, Hodák ill. Kerékgyártó 

Az NSZK-nak aztán az utolsó szalmaszálba kellett kapaszkodnia a Necseszdel ellen, ha nem akart szégyenszemre a csoportkörben elvérezni, míg a Necseszdel saját bőrén tapasztalhatta újfent milyen az A-ligás tétmeccsek hangulata. A mérkőzésen a védelemben három birodalmi lépegetővel (Futó G., Futó B., Szertirmay Marci) felálló, ezáltal igen statikusan mozgó NSZK aztán Futó G. felküldésével áttért a tank-típusú egycsatáros játékra, mellyel helyet teremtett a villámléptű Lehoczky-Árendás duónak, s ennek végül meg is lett az eredménye, magabiztos német-siker. 

NSZK – Necseszdel United 4-0

Gsz: Futó G. (2), Árendás, Lehoczky 

A Hamza számára tehát kötelező volt megverni a Baszd Előrét, a továbbjutási álmokat tekintve, és ez a torna gólfelelősei Varga Istánka, és Várhomoki G. góljaival végtelenül könnyen sikerült is: 

Hamza Rostock – Baszd Előre 2-0

Gsz: Varga I., Várhomoki G. 

A következő mérkőzésen aztán a Necseszdel már azért küzdött, hogy a Hamza és az NSZK egymással karöltve tudjon az elődöntőbe masírozni, ennek esélyét pedig csak egy esetleges győzelemmel tudták volna megtartani Zsigiék, akik bár küzdöttek becsülettel, s végig szoros remek mérkőzést játszottak az Alkoholistákkal végül az utolsó percben kapott kontrával elvesztették pontszerzési esélyeiket, így csoportelsőként végzett az Anonim, az NSZK pedig ki-ki mérkőzésre volt kárhoztatva a Hamzával szemben. 

Necseszdel United – Anonim Alkoholisták 1-3

Gsz: Baranyai ill. Tomsics, Boka, Balogh 

Így nem maradt más, minthogy a Hamza legalább egy döntetlent érjen el az NSZK-val szemben (a csoportelsőséghez 2 góllal kellett volna verniük ellenfelüket, 3-2-es győzelem esetén sorsolás döntött volna 4-3 és ennél gólgazdagabb egygólos siker is a Hamza elsőségét jelentette volna), másik oldalon pedig mindenképpen győznie kellett a németeknek a csoport második helyéhez is. A mérkőzés első félidejében mindkét oldalon akadtak helyzetek, ám gól nem született, így 0-0-val fordultak a csapatok. A második félidőben aztán vezetést szerzett az NSZK, a kinyílni kényszerülő Hamza pedig két újabb gólt kapva elbúcsúzott a küzdelmektől.

NSZK – Hamza Rostock 3-0

Gsz: Lehoczky, Árendás, Szentirmay M.

 

Anonim Alkoholisták

4

3

1

0

7

3

10

NSZK

4

2

1

1

8

2

7

Hamza Rostock

4

2

1

1

4

4

7

Necseszdel United

4

1

0

3

3

8

3

Baszd Előre

4

0

1

3

2

7

1

 

A ’B’ csoportba a Dutch-ia, a Júdea Népe Front, a Barabás Lacival és Palojtay Mátéval megtámogatott JogÁsz, és a Ternyák-Majoross-Nemes hármast ezúttal nélkülöző, őket a Dutch-iából elcsábított Hegedős Somával és testvérével pótló Csontbrigád  került. A csoport első meccse igen álmosan kezdődött (noha négyes csoport lévén jó másfél órával később kezdett ez a csoport), a Dutch-ia és a JNF meccsén így nem örvendhettünk gólnak, azaz maradt a békés gólnélküli döntetlen

Júdea Népe Front – Dutch-ia 0-0

A második mérkőzésen a csoport előzetesen két legerősebb csapatának ítélt csapott össze, a Csontbrigád és a JogÁsz azonban szintén nem bírt egymással, igaz ők legalább egy-egy gólt fel tudtak mutatni, egy pontnál több azonban így sem járt nekik, így egy kör után mindenki egy ponttal állt.


JogÁsz – Csontbrigád 1-1
Gsz: Barabás ill. Hegedős S.

A második körben aztán minden az előzetesen vártaknak megfelelően alakult: Bár 0-2ről egyenlített a szívósan küzdő Dutch-ia, de végül egy Palojtay-góllal felülkerekedett a JogÁsz.

JogÁsz – Dutch-ia 3-2
Gsz.: Szádeczky, Barabás, Palojtay ill. Bartus (2)

A másik meccsen a Csontbrigád hozta a kötelezőt a Júdea ellen, bár nem mindennapi körülmények között, hiszen eddig is fura viselkedéséről ismert sporti, „apró” műhibát vétett, elfelejtett félidőt tartani, így a kétszer 12 perc helyett, egyszer 24 percet játszottak a srácok…Végül hosszas konzultáció után, még egyszer 12 percet ráhúztak a srácok, így lett 1-0, helyett 2-0…

Csontbrigád – Júdea Népe Front 2-0
Gsz.: Szabó D. (2)

A harmadik körben aztán pontot tehetett volna a mondat végére a CSB, azonban eredményes védekezésének köszönhetően 3-1-re nyerni tudott a Dutch-ia amellyel szemben így egymás elleni összevetésben mindenképpen alulmaradt a Csontbrigád, amelyben jelenlegi csapata ellen lépett pályára Hegedős Soma, s aki mint az később kiderült ezen döntésével kupaaranytól fosztotta meg magát, hasonlóan a Júdeaában vitézkedő Szabó Tomihoz.

Dutch-ia – Csontbrigád 3-1
Gsz.: Pécsi (2), Szolnoki ill. Hegedős S.

Az utolsó szalmaszálat a Júdea jelentette a CSB számára, amely csalfa délibábként el is hintette a továbbjutás reményét a Csontbrigádos szívekben, hiszen nem sokkal a lefújás előtt még vezettek a JogÁsz ellen, s mely esetleges győzelmükkel négyes körbeveréses szituációt teremthettek volna. A képzeletbeli tabella állása 5 perccel a meccs vége előtt:
 

Dutch-ia

3

1

1

1

5

4

4

Csontbrigád

3

1

1

1

4

4

4

JogÁsz

3

1

1

1

4

4

4

Júdea Népe Front

3

1

1

1

1

2

4

 

Ezen esetben pedig hétméteresekkel dőlt volna el a továbbjutás sorsa a Csontbrigád és a JogÁsz között, egy újabb Júdea-gól a CSB-t egyeneságon lőtte volna az elődöntőbe, két Júdea-gól pedig már Görögék továbbjutásával járt volna. A sorsolás szeszélye folytán a Júdeának mennie kellett az újabb gólért és végül ez okozta a CSB vesztét, ugyanis a JogÁsz egyenlíteni tudott, így pedig csoportelsőként továbbjutott és készülhetett az elődöntőre. A Csontbrigád és a végül legkevesebb gólt kapó Júdea kiesett. A ’B’ csoport végeredménye

 

JogÁsz

3

1

2

0

5

4

5

Dutch-ia

3

1

1

1

5

4

4

Csontbrigád

3

1

1

1

4

4

4

Júdea Népe Front

3

0

2

1

1

3

2

 

Dutch-ia – Anonim Alkoholisták, NSZK – JogÁsz

A Dutch-ia csere nélkül maradva, feleségek és ifjabb Bartus által buzdítva, R. Horváth Zsolt sokszor megcsodált aranylabdás kapus irányította védelem vezérletével, egy szabadrúgáskombináció után ( a hollandok nehézbombázója, a 110kiló felé közeledő Bartus, addig fenyegette egy közvetett szabadrúgás után az ellenfél játékosait, hogy rajtuk keresztül juttatja a kapuba a labdát, míg Pécsit teljesen egyedül hagyták, s neki már nem okozott nagy nehézséget 3 méterről a kapuba helyezni a labdát),  végül két vállra fektette a tornán addig minden meccsen gólképes Anonim Alkoholistákat, bejutva ezáltal a döntőbe.

Dutch-ia – Anonim Alkoholisták 1-0

Gsz: Pécsi

A másik elődöntőn aztán az NSZK-n még az izzadság sem száradhatott meg a Hamza elleni ki-ki meccs után rögtön játszani kényszerült a két meccset pihenő JogÁsz ellen, mely meccsen Barabás góljával a JogÁsz szerzett vezetést. Ezután mindent megtett az NSZK az egyenlítésért, háromszor a kapufát döngették meg a németek, üreskapus szituációban is hibáztak, s végül egy kontrából a JogÁsz eldöntötte a továbbjutás sorsát.

JogÁsz – NSZK 2-0
Gsz: Barabás, Szekeres

A harmadik helyért vívott mérkőzésre aztán az Anonim Alkoholisták egyik képviselője bejelentésére az NSZK játék nélküli sikerével nem került sor. S bár később a csapattársak visszakoztak, a döntő már javában folyt, s a németek közül is többen csalódottan távoztak a döntőről, így nem volt visszaút, az NSZK végzett a harmadik helyen.

NSZK – Anonim Alkoholisták játék nélkül 3-0


A döntőben aztán megadatott a lehetőség a Dutch-iának, hogy visszavágjanak a csoportkörben elszenvedett vereségért, és hogy feltegyék a koronát tavaszi menetelésükre. A mérkőzés krónikájához hozzátartozik, hogy a JogÁsz kapusa Kecsmárik Viktor az elődöntőben meghúzódott, így JogÁszéknak külön figyelniük kellett hálójuk érintetlenségére, míg a túloldalon az egyébként is roppant magabiztos R. Horváth elé valóságos falat húzott a Dutch-ia bekksor. A mérkőzés elejétől kezdve látszódott nem számíthatunk sok gólra, azaz sejthető volt akár egy találat is dönthet a kupa sorsáról. A mérkőzés 0-0-s végeredménnyel zárult, s bár a hetespárbajra áhítozó szurkolósereg igencsak presszionálta István sporttársat, az mégis kétszer három perc hosszabbítás mellett foglalt állást. Az idő a JogÁszt sürgette jobban, lévén Kecsmárik sérülése mellett R. Horváth formája sem kecsegtetett túl sok jóval egy esetleges büntetőpárbajban. A hosszabbítás második félidejének vége felé jártunk már, a fotósok és újságírók is lélekben rákészültek a hétméteresekre, amikor is egy labdaszerzés után Szilágyi takarásból rendkívül okosan csavart jó tíz méterről a hosszú felsőbe (gyanítjuk ha Kecsmárik nem húzódással kénytelen védeni, azért hárította volna a lövést) eldöntve ezzel a kupa sorsát. A Dutch-ia végül teljesen megérdemelten nyerte meg története első jogász-bölcsész kupáját, egy ragyogó tavaszi szezont (győzelem a Hamza, döntetlen a JogÁsz és az NSZK ellen) megkoronázva. S ha a pótfordulóban az Ultima elleni két meccsét is behúzva hetedik helyen zárnak Szentirmayék, úgy joggal érdemlik ki a tavaszi idény legjobb címe titulust.

Dutch-ia-JogÁsz 1-0
Gsz.: Szilágyi

A Kupagyőztes csapat névsora: R. Horváth Zsolt (kapus) Szilágyi István, Szolnoki Endre, Bartus Tamás, Kovács Róbert, Pécsi András, Szentirmay Ákos

{mosimage}

A győztes csapat

{mosimage}

A legifjabb generáció is jól érzi magát, ha nyer a papa

{mosimage}

A döntő vesztes csapatkapitánya adja át az ezüstöt övéinek

{mosimage}

A győztes ellenben vidáman pózol

 
ambi.jpg
3csapatkep (16).jpg
Oldalainkat 55 vendég böngészi