Hirdetés
Nosztalgiasarok
- egyéb -
Írta: Futó Balázs   
2009. március 18. szerda, 13:40

Jogászfoci retró

 

Az alábbiakban jó 3,5-4 évet ugrunk vissza az időben, hogy felelevenítsük az igazán régi motorosnak számító csapatok hőstetteit, bukásait, élményeit. Elsőként is egy 2005 áprilisi Jurátust porolunk le, hogy az antik kor egyik legkiválóbb, mai szemmel legbizarrabb meccsét elevenítsük fel, avagy milyen az amikor a Bódai-Barabás-Huszár tengely elveri a későbbi bajnok BennFikát. Segítségünkre ebben a Hamza csapatkapitánya, az egykori tudósító, Várhomoki Ambrus lesz.

 

BennFika - Másnapos FC 0-1 (0-1)

BennFika: Tanka - Futó, Balla - Godány, Laczka - Anh Vu
Csere: Lekli
Másnapos FC: Németh - Dohány, Bódai - Barabás, Ács - Huszár
Csere: Dira
Gólszerző: Huszár

Habár a múlt heti A-Ligás rovat a Másnapos FC feltámadásáról adott hírt, azt mégsem sejthette senki, hogy az újonc a Macsó és a BennFika ellen is pontokkal fog gazdagodni. Pedig így történt: délután döntetlen a háromszoros bajnok ellen (méghozzá úgy, hogy Baticzék az utolsó percekben egyenlítettek), aztán következett az esti derbi a listavezetővel szemben. A zöldmezeseket mindenképpen motiválta, hogy a Macsó pontvesztését kihasználva növelhették volna előnyüket a tabella élén, ugyanakkor tartottak is a jó formában lévő ellenféltől, sőt: Kelemen Miki - kalkulálva Nyilas távollétét és Futó sérülését - egy döntetlennel is kiegyezett volna. (!) Persze a motivációval a másik oldalon sem volt gond, különösen annak tudatában, hogy a mérkőzést megtekintő (és érthető okokból nem a BennFika sikeréért imádkozó) Baticz Csaba és Tóth Balázs győzelem esetére jelentős mennyiségű szeszesitalt ígért a Másnapos FC ifjú alkoholistáinak.

A meccset álomszerűen kezdte a citromsárga mezes gárda: a nem meglepő módon másnaposan focizó Huszár hatalmas gólt rúgott Tankának a kilences magasságából. Futóékat ez nem tette különösebben idegessé, Anh Vu hamar egyenlíthetett volna, majd Laczka lövése után mentett Dohány a gólvonalról. Egy kontra után viszont kis híján növelte előnyét a Másnapos: Huszár kényszerítőzött Barbással, ám gólhelyzetben a kapufát találta el.

Az első félidő látványos, hullámzó játéka után a második húsz perc jelentős színvonalesést hozott, leginkább azért, mert a szemmel láthatóan fáradó újonc az eredmény tartására rendezkedett be, s ezek során rendkívül egyszerű eszközöket vetettek be. A hősiesen védekező Bódai még néha-néha megpróbált megjátszani egy-egy labdát, Dohány viszont habozás nélkül taccsra, sőt gyakran kerítésen túlra rúgta játékszert, ahányszor csak alkalma volt rá. A BennFika pedig az idő haladtával egyre görcsösebben, ötlettelenebbül focizott betömörülő ellenfelével szemben, Futó előrement centerbe, de nem tudott helyzetbe kerülni, s a másik pályán zajló KHT-meccsről megérkező Lekli sem tudott sokat hozzátenni a játékhoz. A hajrában büntetőhöz jutott a saját térfeléről ezúttal kimozduló Másnapos FC (Huszárt buktatták a hatoson belül), s mivel Dohány Gábor (ki tudja, miért) nem vállalkozott, Bódai állt a labda mögé, s nagy erővel lőtt a kapu jobb oldalába. A diadalittas örömkiáltás után a játékvezető diszkréten figyelmeztette a szabályok világában a jelek szerint
nem túlzottan elmélyült sárgamezeseket arra a nem mellékes tényre, hogy a sípszó nem hangzott el, így újra kell rúgni a hetest. Bódai ezúttal a kapufára bombázott, így maradt a minimális előny, amit aztánmeg is őrzött a Másnapos a finoman szólva sem brillírozó BennFikával szemben. Örömteli, hogy a listavezető rendkívül sportszerűen viselte a vereséget (a bajnokság korántsem minden csapatára jellemző ez), sőt Futó Gábor a gratulációt követően még csapatképet is készített legyőzőikról, azt jósolva néhány év és bajnokságot nyer a Másnapos FC. Ennek elemzésébe most nem mennék bele, de a mostani játéknap eredményein végigtekintve valószínűsítnető, hogy az "öreg" csapatok dominanciája már nem tart sokáig...

Várhomoki Ambrus

(a játéknap további érdekességei: A-Liga: Hamza Rostock - Foca Juniors 7-0 Gsz: Várhomoki G. (2), Sás, Dunai, Kovács Z., Kovács R., Kertész  Harcosok Klubja - J-Law 0-3 Gsz: Orbán B., Nagy A., Szász   B-Liga: Mindenkit Leverkusen (ma Dutch-ia) - Kevert 7-0 Gsz: Bartus (4), Mágedli (2), Szentirmay Á.  Ultima Lazio - JogÁSZ 0-2 Gsz: Csepregi   Sturm Rácz (ma Necseszdel United) - Ultima Lazio 2-1 Gsz: Béres (2) iil. Cinkóczky)

 

 

Másodjára pedig következzék ugyanezen év októbere. A 2005 tavaszán bajnoki címétől (épp a fentebb megénekelt BennFika által) megfosztott, s mindenképpen revánsra vágyó Jogász-legenda, Macsó Bojz vérmes reményekkel vágott neki az új szezonnak. A csapat gerincét mindmáig megőrző Harcosok Klubja azonban kőkeményen ellenállt s ennek három pont lett a jutalma. A 2005/2006-os szezon egyik nyitómeccsét újfent csak Várhomoki Ambrus értő tolmácsolásában olvashatjátok.

 

Macsó Bojz - Harcosok Klubja 0-1

Macsó Bojz: Tóth B. - Kecskés, Balázs P., Gyalog, Szili, Lékó
Csere: Baticz, Tekler, Funtig, Kovács T.
Harcosk Klubja: Zavacsán - Sándor B., Sándor Cs., Ambrus, Lits, Orbán Cs.
Csere: Baka, Auer, Palojtay
Gólszerző: Orbán Cs.

Habár a Harcosok Klubja két jó nevű B-Ligás játékossal (Auer, Palojtay) és egy külsőssel (Lits) erősítette meg keretét, túlzás lenne azt állítani, hogy komoly esélyekkel léptek pályára a Macsó ellen. Sőt, azt látva, hogy a "szokás szerint" bajnoki álmokat dédelgető Gyalogék négy cserével és kellő önbizalommal érkeztek a meccsre, inkább könnyed Macsó-győzelem volt sejthető. Ezt támasztotta alá a mérkőzés eleje is, ugyanis a Harcosok középkezdése után a hátrapasszolt labda rögtön elcsúszott az egyik kékmezes védő talpa alatt, így már az első percben a Macsó került helyzetbe. Rövidesen aztán rendezték soraikat Sándor Csabáék, s beálltak a tavaly már többször sikerre vezető, az ellenfelek által viszont érthetően kifejezetten utált catanaccio-taktikára. Ennek szellemében négy védő tömörült a kilences magasságában, egyedül Orbán helyezkedett a félpálya tájékán labdaszerzés, illetve kiugratás reményében. S a háromszoros bajnok nem is találta az ellenszert: hiába birtokolták, járatták a labdát, a Harcosok fegyelmezett, egymást rendre kisegítő bekkjei közül valaki mindig bele tudott lépni az utolsó passzba, beadásba, valaki mindig blokkolta a kapu irányába tartó lövéseket. Persze ez annak is a következménye, hogy a Macsó ezúttal nélkülözte a legváratlanabb megoldásokra képes Istvánfit, az aranylabdás Baticz pedig most igencsak visszafogott teljesítményt nyújtott. Valódi helyzetet így csak a Harcosok tudtak kialakítani az első félidőben: egy-egy labdaszerzés után Orbán, majd Baka került ziccerbe, ám Tóth Balázs mindkétszer bravúrral védett.

A második játékrész elején aztán a Harcosok Klubja megcselekedte azt, amit nagycsapat ellen csak ritkán szokott: gólt rúgott ! Méghozzá kifejezetten szépet: az Orbán Csaba buktatásáért megítélt szabadrúgást a sértett tíz méterről, ballal, a sorfal mellett a jobb alsó sarokba csavarta (0-1). Érett a meglepetés! A Macsó természetesen nagyobb fordulatszámra kapcsolt, s ez mind a mérkőzés látványosságára, mind a helyzetek számára kedvezően hatott. A Harcosok-védelem (tehát jóformán az egész csapat) viszont szilárdan állt a lábán, s a szerencse is melléjük szegődött, többek között Gyalog és Baticz kapufája esetében. Az oldalvonal mellől pedig Baka Levente az Udinese edzőjét, Serse Cosmi mestert is felülmúló extázisban biztatta társait, ami nem is maradt eredmény nélkül: a Harcosok Klubja megőrizte az egygólos vezetést a hármas sípszóig.

Várhomoki Ambrus

(a játéknap érdekességei: A-Liga: Folyikasör Escé - Rosszmájúak 1-3 Gsz: Horváth ill. Nagy G., Zsoldos, Gurubi  FÖLDIntúli JogÁSZ - Chaos FC 3-1 Gsz: Rigó, Muhi, Szádeczky ill. öngól  Apolitikusok - Vörös Lobogó 4-1 Gsz: László D. (2), Káposztás, Olti ill. Ujj-Mészáros   B-Liga: Pussycat Riderz - Tequila 2-4 Gsz: Szádeczky, Bede ill. Sziklavári (3), Rusz   AS Kóma - Júdea Népe Front 2-4 Gsz: Barna, Visontai ill. Szabó T. (2), Görög, Fényi  Mezey Virágok - Curva Nord 1-6 Gsz: BÁRDOS ill. Bokros (5), Sándor  Athletic Bibó - Ultima Lazio 0-2 Gsz: Jurászik, öngól)
 
ambi.jpg
csapatkep (13).JPG
Oldalainkat 99 vendég böngészi