Hirdetés
Amikor a szervező elveszí­ti türelmét
archí­v
Írta: Kelemen Miklós   
2000. október 31. kedd, 02:00

A válogatott éves programjának egyik kiemelkedő eseménye volt a minden évben Stuttgartban megrendezésre kerülő sporttorna, amelyen karunk foci- és kosárlabda csapata is rendszeresen részt vett. 2000-ben azonban nem sikerült megfelelő számú jelentkezőt összetoborozni a válogatottak közül. A stuttgarti torna abban az évben már a második rendezvény volt, ahova a válogatott koordinátorának nem sikerült összeszervezni a válogatottat...

Stuttgartra sem sikerült benevezni a jogász fociválogatottat. Az utolsó határidő előtt ugyanis mindössze három ember Csire Balázs, Bencze Bertalan és Futó Gábor tudott - ígéretéhez hűen - a csapat rendelkezésére állni. Három ember tette meg mindössze azt a szívességet, hogy állta a szavát és bebizonyította, nemcsak játékosként, hanem sportemberként is méltó arra, hogy válogatott legyen. Neveket nem lenne tisztességes most leírnom, de mivel zsinórban harmadjára vallok kudarcot a válogatottal, engedtessék meg néhány szó. A korábbi sportügyi elnökhelyettes Lénárd Balázs által megteremtett fociválogatott gyakorlatilag megszűnt létezni. Néhány egynapos tornára még összeállhat, de az már nem ugyanaz. Sajnos a Szpartak Vodka játékosain és Csire Balázson kívül senki sem tekintette igazán szívügyének a válogatottat. Ha tudott eljött, de biztosan számítani csak az előbb említettekre lehetett.

Pedig mindent elkövettünk annak érdekében, hogy vonzóvá tegyük a válogatott tagságot. Két kollekció, felszámozott adidas szerelést kapott minden játékos, a Jurátus hasábjain is igyekeztünk minél többször írni karunk csapatáról. A sportügyi elnökhelyettes jóvoltából még egy teremtornára is be lett nevezve a gárda, hogy télen is legyen játéklehetőség. Mindhiába. Az egész egyetemet átható közöny most már az eddig legnépszerűbbnek tartott sportrendezvényt is megmérgezte. Az A-ligában egyre több csapat van, amely már semmilyen szinten nem kötődik az egyetemhez, az abban résztvevő játékosok számára az egyetemi foci már nem lelkiismereti, közösségi hanem presztízskérdés. Az egyetemhez még kötődő lelkes alsóévesek számára pedig csak az alulmenedzselt és háttérbe szorított B-liga marad. A jogász focikupa is az eddigi leghangulattalanabb rendezvény volt, néhány mérkőzés komolysága pedig egyszerűen méltatlan volt a rendezvény múltjához. A győzelmet egy full-extrásan összetoborzott zsoldos csapat nyerte, amelynek gyakorlatilag megegyezett a jogász fociválogatottal. Hogy ez mennyire tisztességes, ítélje meg ki-ki maga de az biztos, hogy a csapat parathinaikoszos része még a díjátadást sem várta meg, sietett a saját hétvégi programjára vagy a zuhanyzóba. Semmi győzelmi öröm, semmi varázslat, csak hangulattalanság, elfásultság. Ez az elfásultság jellemzi az egész jogász fociéletet. Ezért fordulhat az elő, hogy egy hétről-hétre kétszáz embert megmozgató bajnokság nem tud egy 6+1 fős csapatot kiállítani. A Lénárd Balázs és Varró Krisztián által felépített épület egyre jobban omladozik. A válogatott már megszűnt. Kíváncsian várom, hogy lesz-e jelentkező jövőre az eddig általam írt tudósítások további vezetésére, ugyanis jómagam ezt - remélt (ez valóban remélt maradt- a szerk. 2005.) államvizsga-kötelezettségeim miatt - nem fogom tudni vállalni. Ha minden így folytatódik a jogász focibajnokság néhány év múlva egy teljesen elszemélytelenedett, az egyetemtől elszakadó befizetéses focilehetőség lesz és nem egy közösséget teremtő erő.

Jómagam Csire Balázzsal teszünk még egy utolsó kísérletet arra, hogy feltámasszuk a jogász fociválogatottat. Szeretettel várjuk azokat, de csak azokat, akiknek megtiszteltetést jelent a válogatottban játszani, akik nem nyavalyognak, hanem örülnek annak, hogy egy több tízezer forintos teremtornán ingyen részt vehetnek, és akik őszinték tudnak lenni hozzám, amikor felteszem nekik azt az egyszerűen megválaszolható kérdést, hogy: Tudsz-e jönni válogatott meccsre? Aki viszont úgy érzi, hogy elfásult és nem jelent számára prioritást a csapat és az egyetemi foci,  adja le a szerelését a HÖK irodán. 

Kelemen Miklós

Jurátus, 2000 október 31.

 
dutchia.jpg
csapatkep (16).JPG
Oldalainkat 21 vendég böngészi